Гимнастика за пациенти със стави

07.03.2018

Гимнастика за ставите – едно от важните условия за облекчаване на състоянието с артроза. Комплексните упражнения за ставите трябва да се извършват ежедневно в продължение на петнадесет до тридесет минути. След това в доста кратко време, месец и половина, мобилността на ставите ще се подобри, артрозата ще започне да отстъпва.

Гимнастика за ставите – как да не навреди на тялото

Терапевтичните упражнения за ставите са различни от обичайните спортни дейности. Неговата особеност е, че упражненията, предвидени в комплекса, не са насочени към увеличаване на натоварването на мускулите, а към подобряване на мобилността на ставите. Следователно, те са достатъчно прости, за да ги изпълняват лесно.

Оценявайте състоянието на вашите стави и изберете упражнения, които можете и сами. Малките тестове ще покажат колко са мобилни тези или други части на гръбначния стълб и крайниците.

Преди да правите упражнения за укрепване на ставите, изпълнете следните стъпки:

 • Наклонете главата си надолу, като докоснете гръдната кост с брадичката си;
 • Наклонете главата си наляво и надясно, опитвайки се да докоснете рамото с ухото си;
 • Обърнете раменете си обратно, свързвайки раменете си;
 • Поставете ръцете си в “заключването” зад, на нивото на раменете;
 • Седни пет или шест пъти без помощта на ръце;
 • Наклонете напред, без да огъвате краката си. Опитайте се да докоснете челото с коленете си;
 • Поставете краката си на ширината на раменете си, стигнете до пода с ръце;
 • Застанете назад, за да видите предмета, който лежи на пода.

Ако всички упражнения се извършват лесно, терапевтичната гимнастика за ставите не е толкова необходима за вас. Все пак не трябва да забравяме активния здравословен начин на живот и с наследствено предразположение към артроза е необходимо да се правят упражнения за укрепване на ставите два или три пъти седмично.

Гимнастика за пациенти със стави – основни упражнения

Гимнастиката за ставите се състои от набор от прости упражнения. Физиотерапията със ставни заболявания е чудесен начин да подобрите тяхната мобилност, облекчаване на болката и възпалението. Упражненията за ставите са разделени на няколко групи, те могат да се изпълняват последователно или незабавно от сложни. Всичко зависи от състоянието на тялото, колко готов е за товарите.

Терапевтичните упражнения за ставни заболявания задължително включват следните упражнения:

 1. За развитието на ставите на цервикалната област – наклон на главата наляво и надясно. Те трябва да се правят много внимателно, шийните прешлени – доста слабо място на тялото. Не се натоварвайте, не правете упражнения за ставите, опитайте се да релаксирате врата и ходилото.
 2. Като тренировка на раменния пояс, изпълнете люлеещите се и ротациите с ръцете си, различни по амплитуда.
 3. Терапевтични упражнения за ставите на лактите и китките – огъване и удължаване на ръцете, натиск от масата.
 4. Ефективен ЗЗК при пациенти със стави на пръстите – да изтръгнеш и да разкопчваш ръката си в юмрук, а също и да пръскаш пръстите си колкото се може по-широко.
 5. Гимнастика за болни с колянни стави – клякам. Ако ги затруднявате – облегнете се на стол или маса.
 6. Добро обучение за тазобедрените стави – люлее краката напред и назад, както и разтягане – върви надлъжно и напречно. Не забравяйте, че гимнастиката за болните стави не се прави чрез силата, трябва да седите по стринга постепенно, всеки ден малко по-дълги мускули и връзки. В никакъв случай не извършвайте IFR при пациенти със стави, опитвайки се да постигнете максималните резултати за един ден. Това само ще изостри хода на заболяването.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *